Natur i natursten

Natur i natursten
Natursten brydes i store blokke, der efterfølgende saves op til råplader med en tykkelse på 30 mm. eller 20 mm.  Normalt bliver der ca. 40 stk. 30 mm. råplader af en blok, der som regel alle er i samme farvenuance og struktur. Det er dog vigtigt at gøre opmærksom på, at der kan være forskel i farve og struktur, selv inden for den enkelte blok.

Det er derfor vigtigt at forholde sig til, at der kan være farvenuance – og strukturforskelle i de plader, der bliver leveret  i forhold til de prøver og udstillingsplader, der findes i køkkenbutikkerne.

Billeschou’s Stenhuggerier A/S tilbyder i forbindelse med ordrer af granit og komposit plader, at kunderne selv kan besigtige vort råpladelager for at se farve og struktur af den granittype, de har valgt.

Tolerancer:
Leverandører af granit råplader garanterer en tykkelse på pladerne med en tolerance på +/- 2 mm. Der gøres opmærksom på, at denne tolerance også gælder for den enkelte plade.

Uniforme typer:
I natursten kan der forekomme ”pletter” i varierende størrelser. Stenhuggerlauget i Danmark har fastlagt en norm, der siger, at pletter på op til 15 cm2 må accepteres. Granit Mahogany kan variere med større pletter, helt op til 20 cm2. Pletter kan forekomme som farvenuancer eller specielle årefortegnelser.

I mange stentyper kan der forekomme små fordybninger og huller i overfladen. Disse fordybninger kan ikke udspartles, og visse stentyper er dannet således, at den polerede overflade fremstår med mindre felter eller årer, der ikke kan blank poleres.

Mere natur i natursten.
For branchen er en række naturlige forklaringer på forskellig natur i granit-bordplader:

Snowfleg: Snowfleg kan forekomme i Nero Assoluto og opleves som sne-blomster med større eller mindre tydelighed.

Elefantfod: Er et areal på nævnte størrelse, hvor strukturer er “vendt” i forhold til det øvrige. I modlys vil arealet kunne fremstå mere eller mindre skinnende med en sølv-lignende glans !

Vindridser: Åbninger/små revner som kunne ligne et hår. Er overfladiske og svækker ikke materialet, men vil grundet sin størrelse skulle accepteres.

Glasåre: Er en åretegning i natursten, som har været en revne, der er vokset naturligt sammen igen.

Kul/sandhuller: Småhuller i den polerede overflade, hvor et porøst eller organisk materiale har siddet, indtil de ved polering, typisk er faldet ud!

Reparationer:
Køber skal acceptere reparation af naturfejl, som forekommer i forbindelse med forarbejdningen, når reparationerne er udført fagmæssigt korrekt.

Granit fordele:

  • Granit er et naturprodukt, der er uforgængeligt.
  • Hver granitplade har sit eget unikke udseende.
  • Granit kræver næsten ingen vedligeholdelse.
  • Granit er slidstærkt.
  • Granit er syrefast & frostsikker.
  • Granitplader har en stor modstandsdygtighed overfor ridser og varme.
  • Granit kan holde til en stor trykstyrke, men der kræves et fast og plant underlag/vederlag.

Vær opmærksom på følgende:
Granitbordplader tåler stor varme påvirkning. Men lad være med at sætte meget varme gryder/pander direkte fra kogepladen/ovnen på bordpladen. Det kan ske at disse meget voldsomme temperatur skift, bevirker at det naturlige fedtstof i pladen trækkes ud og i værste tilfælde giver skjolder / krakeleringer / thermochok eller brud.

Fra brud til bordplade

Fra brud til bordplade, er en fantastisk historie om den lange rejse, fra starten i et granitbrud til slut, hvor bordpladen endelig kan leveres til den danske slutbruger.

Granit brydes over hele verden fra Bornholm til Brasilien. Meget af vores granit er svensk og norsk. Blokkene er ofte i en størrelse 350x200x200cm og herved 35-40 tons tunge.

Historisk er der tradition for at granitblokke sejles til Italien. I Italien nord for Verona, omkring Sant´ Ambrogio di Valpolicella, begynder bearbejdningen fra blok til bordplade.

Hele granitblokke skiveskæres til bordplader i kæmpe save. Udskæringen fra blok til bordplade tager fra 1 til 4 døgn, alt efter granit-type og dennes hårdhed.

Efterfølgende laves overfladen. Det er i Italien granitten slibes og poleres, indtil den fremstår med ønskede glans. Polering sker udelukkende med vand og diamant.

Sidst går turen til Billeschous Stenhuggerier i Vejle. Billeschou køber granitten i Italien, og bearbejder råpladerne herfra: Tilskærer, profilerer kanter, udskærer for kogeplade, ilægger vask m.v. Indtil de til sidst kan leveres oplagt på skabe af Billeschou´s Stenhuggerier Vejle.

LINK TIL VIDEO; FRA BLOK TIL BORDPLADE